tisdag 2 juli 2024

Konfliktlösning med Talking Stick


När konflikter uppstår mellan två människor så beror det ofta på att de ser verkligheten på olika sätt och anser att det är den egna verklighetsuppfattningen som är den riktiga, medan den andra personens uppfattning är fel. "Jag har rätt och du har fel." Det tycker båda. Det beror naturligtvis på att det faktiskt är svårt att se hur en annan person upplever det som händer. Det kan man inte veta om man inte frågar.


För att kunna lösa en konflikt så måste man kunna förstå vad den andra personen tänker och känner och det är här som en Talking Stick kan vara ett väldigt bra verktyg. Båda måste kunna förstå den andra och för det krävs det att båda lyssnar på varandra och även försöker att leva sig in i hur den andra personen känner och upplever.
Men det är inte så lätt att förklara precis vad man upplever, det kan ta en stund och det krävs att man då också verkligen får lov att i lugn och ro säga vad man känner utan att den andra blir arg och avbryter. Eller blir arg och börjar skälla och säger att man har fel.

Men om man precis berättar vad man verkligen har upplevt så är inte det fel. Du kan berätta att du tror att du är Jesus. Du kan berätta att du har sett ett UFO. Du kan berätta att du har ett spöke i sovrummet. Om du verkligen har den upplevelsen så är det också rätt att berätta det. Det är din upplevelse som du berättar. Och det ska inte ses som en redogörelse för hur den objektiva verkligheten fungerar. Det är inte det det handlar om. Du ska inte vara objektiv.

Du ska säga vad du upplever och vad du känner. Det handlar om det undermedvetna, om tankar, minnen, känslor, energier och frekvenser. Om du tror att någon tycker illa om dig så betyder inte det att den personen verkligen gör det. Det är inte säkert. Men om du tror det så har du rätt att berätta att du har den känslan. Den personen kanske inte ens vet att du tror det.

Man måste ha tid på sig och förklara noga och det är nog då nästan nödvändigt att man använder någon speciell metod för att inte avbryta varandra. Eller bli arg eller sur.

En metod skulle ju kunna vara att man har en psykolog eller terapeut närvarande, alltså en person som ser till att var och en får lov att prata ut i sin egen takt. Men man kan inte gå till en psykolog varje gång man är oense om nånting. Däremot så kan man använda en Talking Stick. Det är indianernas metod för att lösa konflikter och även för att se till att konflikter inte skapas och byggs upp.

Metoden går helt enkelt ut på att det är den som håller i den här staven, det är den som har ordet och alla andra ska vara tysta. Det är nu den personen som ska prata och beskriva sin verklighet, noga beskriva sina egna tankar och känslor, på ett sådant sätt att den andra personen kan förstå. Varje person har egentligen bara tillgång till sina egna känslor och kan därför inte beskriva något annat än just det. Jag kan inte berätta hur någon annan upplever nånting.

Den andra personen ska nu lyssna noga och försöka förstå. Sedan byter man så att det är den andra personens tur att prata ut om sina upplevelser och beskriva sina egna känslor.

Frustrerade känslor av att ha blivit illa behandlad av den andra, de kan faktiskt lösas upp enbart genom att man får prata ut och förklara sig utan att bli avbruten och genom att man då upplever att den andra verkligen lyssnar och försöker förstå. En olöst konflikt kan växa och växa och få hemska konsekvenser om den inneboende energin bara blockeras och stängs inne. Den växer där inne i mörkret så att trycket bara ligger kvar. Och det ger effekter i omgivningen. Andra människor kan känna att det är nånting som är fel. Och så reagerar de på känslan.

En psykolog kan ofta helt enkelt bara vara en person som lyssnar, så att den andra personen äntligen får en chans att tala ut - utan att bli avbruten eller anklagad. En Talking Stick fungerar på samma sätt. Enbart en sådan session med en Talking Stick kan förhindra att en konflikt växer och utvecklas till att man verkligen blir osams.

Men om någon har blivit överkänslig när det gäller det aktuella problemet så kan det vara bra att en tredje person är närvarande, helt enkelt bara för att se till att ingen brusar upp och avbryter den andra. Eller börjar anklaga den för något.

Det är enbart om sig själv man ska prata. Inte om den andra. Om man inte är van vid den här metoden så kan det ju hända att man glömmer bort sig - ifall man får en massa känslor. Då kan det vara bra att finns någon annan som håller koll på att båda följer reglerna. Det är nämligen helt förbjudet att börja anklaga varandra för något. Man ska bara berätta om sina egna upplevelser. Den andra personen kommer också att få samma chans att beskriva sina känslor.

Det här är alltså indianernas metod för att undvika att folk blir osams av att negativa känslor byggs upp. Och de har utvecklat den här metoden så att den passar även för andra sorters möten och samtal. Inte bara konflikter. Man kan sitta i en cirkel, kanske en gång i veckan, och då använda en Talking Stick utan att det finns någon konflikt. Man bara berättar vad man har gjort, känt eller tänkt under den gångna veckan. Så att man blir van vid att använda den här staven. Om det sedan uppstår en konflikt så är man redan van vid att använda metoden.

Att använda en stav för kommunikation är vanligt i många olika kulturer. Men det är på olika sätt.
Om man ofta använder sin Talking Stick så kan man redan på ett tidigt stadium dela med sig av sina känslor så att allvarligare konflikter inte kan uppstå i onödan.

I vår kultur är det snarare vanligt att man börjar gräla om, vem som har rätt och vem som har fel. Det blir en kamp som båda försöker vinna! Men det här är en väldigt dålig metod och det gör att en konflikt i stället växer och växer. Indianernas regler för Talking Stick säger i stället att ingen har rätt och ingen har fel. Och alla har rätt att beskriva sina egna upplevelser, tankar och känslor. Hur ingående som helst. Ju mer man pratar om dem och beskriver dem desto mer löser man upp dem. Men det krävs att den andra är med och lyssnar och försöker förstå. Den som lyssnar kan bli ombedd att återupprepa det som blivit sagt så att talaren kan känna att den andra verkligen har lyssnat och förstått. Till det kan man använda en Answering Feather.
Det handlar om energier. En olöst konflikt ligger där inne i mörkret och i brist på ljus och luft så kan den växa ungefär som cancer eller mögel så att den även sprider sig till annat och till andra. En olöst konflikt mellan två personer kan orsaka tråkigheter även för andra människor i närheten. Naturligtvis. Det smittar som en sjukdom.

När man har använt en Talking Stick många gånger så kommer den här grundmetoden att sjunka in i ens medvetande, så att man spontant börjar att använda de här principerna även i den vanliga kommunikationen med andra. Utan att man ens tänker på det. Om man har lärt sig att man ska tillåta andra människor att uttrycka sina känslor så kommer man även i vardagen att bli mycket mer tolerant mot andra så att man låter dem berätta vad de upplever. Utan att avbryta dem. Utan att anklaga dem för något. Utan att använda deras berättelser som nån slags orsak till att göra anklagelser mot dem.

 Tänk på att båda personerna ska ha lärt sig att använda en Talking Stick. Därför att om det bara är den ena som är van vid den här metoden, men inte den andra. Då kan det i stället bli ännu större problem.

-Vad är det då som kan hända?

- Jo, det som kan hända det är att den som är van vid hur en Talking Stick fungerar, den personen kommer att spontant börja berätta om sin egen upplevelse. Men den som inte vet nånting om Talking Stick, den som aldrig har använt en sådan - den personen kommer inte att vilja lyssna och förstå. Den kan i stället uppfatta berättelserna som anklagelser. Och då kan det hela bli ännu värre.

Var försiktig med den här kommunikationsmetoden! Berätta hur den fungerar innan du börjar använda den. Det kan annars bli en kulturkrock.

Den ena lever med indianernas uppfattning om att alla ska berätta sina tankar, känslor och alla ska lyssna på varandra. Och den andra lever, mentalt sett, i vårt samhälle där det handlar om vem som har rätt och vem som har fel. Det här går inte att kombinera.

Talking Stick innebär en filosofi, en kommunikationsmetod, som en västerländsk person inte kan använda utan att först ha förstått på vilka principer den grundas.

En Talking Stick innebär en form av uppfostringsmetod. Lär människor att kunna lyssna på andra utan att känna sig anklagade.

Måste man använda en Talking Stick? Måste den se ut på ett speciellt sätt? Kan man inte bara använda en sked eller vad som helst?
- Om man inte har något annat så kan man naturligtvis använda vilken pinne som helst eller hellre snabbt tillverka något som ser ut som en Talking Stick.

Det handlar nämligen mycket om hur energier fungerar och om hur upplevelser lagras i det undermedvetna. En Talking Stick har vanligen ett karaktäristiskt utseende och den påminner inte om något annat vanligt bruksföremål. Det beror på att när du håller ett föremål i handen och använder det på ett speciellt sätt så lagras allt detta i ditt minne. Det lagras i ditt undermedvetna på ett sådant sätt att nästa gång som du håller i samma föremål (eller ett liknande) då kommer automatiskt minnet att komma tillbaka och då också känslan av det som du tidigare har upplevt när du höll i ett sådant föremål.
Därför är det inte bra att använda en vanlig sked, för nästa gång du då håller i en sådan sked så kommer du att börja minnas ett samtal du haft. Det är inte så bra att du kommer in i en känsla av konfliktsamtal nästa gång som du ser att någon håller en sked i handen.

Man måste tänka på hur minnet fungerar i samband med de föremål man använder. Och när man tittar på något så associerar man det till något. Somliga kallar det här för kroppsminnet. Och det är väldigt viktigt när det gäller alla typer av ceremonier. För de är till för att göra ändringar i det undermedvetna. Så pröva gärna att använda en Talking Stick. Det kan räcka med en väldigt enkel grej. Du kan knyta ett band på en vanlig pinne.


Lyssna till texten på YouTube


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...