lördag 4 augusti 2018

Franshattar och foliehattar

Finns det någon likhet mellan shamaner och elöverkänsliga?

Illustration av Viveca Lammers



Det började med att vi pratade om att de elöverkänsliga ofta har blivit mobbade, inte minst av företrädare för skeptikerföreningen VoF, och kallade "foliehattar".

Foto av Viveca Lammers

Foliehattar
Begreppet "foliehattar" användes första gången år 1927 av evolutionsbiologen Julian Huxley i en science fiction-novell, The Tissue-Culture King, där en metallklädd hjälm används som skydd mot tankeläsning.
Uttrycket fick ett uppsving under början av 2000-talet när elöverkänsliga försökte skydda sig mot strålning genom att sätta på sig aluminiumfolie, exempelvis runt huvudet som en mössa, något som somliga gjorde (gör?) "på riktigt". De fick rykte om sig att vara knäppskallar som inbillade sig att man kunde bli "sjuk av elektricitet", ordet spred sig och kom sedan att bli en beteckning för folk som är vidskepliga och tror på något "som inte finns", speciellt s.k. "konspirationsteoretiker", som också är ett ord, som man använder för att mobba folk, som ofta faktiskt helt enkelt pratar om något som de tagit reda på men som vanligt folk aldrig ens tänkt på.

Många associerar ordet enbart till "konspirationsteoretiker" men jag uppfattar det som att det egentligen fick sin nystart genom att somliga elöverkänsliga faktiskt försökte skydda sig mot strålning genom att sätta på sig foliehattar.

Även om ordet "foliehatt" myntades 1927 så är det inte ett ord som har använts av folk hela tiden sedan dess. Jag har aldrig hört det. Inte förrän omkring 2007-08 när diskussionerna på fb tagit fart. Troligen har ordet överlevt som ett internt skämt på KTH och Chalmers och sedan på fb plockats fram igen i diskussioner med och om de elöverkänsliga. Troligen lanserat av någon inom VoF eftersom de är aktiva när det gäller att mobba elöverkänsliga. VoFs medlemmar är nog ofta unga teknologer. 
Konspirationsteorier
Det är inte alls så konstigt att ordet har en dragning åt att tro på en konspirationsteori. Det beror nog på att de elöverkänsliga kraftigt uppfattade sig som jagade av ett samhälle som satte upp en massa master överallt så att de var tvungna att fly från ställe till ställe för att klara sig.
Det fanns vetenskapliga studier, som visade effekter på människor och djur av em-fält och strålning, men det fanns också misslyckade försök som inte visade några effekter, vilket ofta berodde på att dessa forskare hade för dålig kunskap om det som skulle undersökas.
Mobilföretagen förnekade att negativa effekter av mikrovågsstrålning skulle finnas och mainstream media gick på deras linje och gjorde rubriker som antydde att elöverkänslighet "bara var inbillning". De elöverkänsliga uppfattade detta som mobbing och en slags konspiration mot dem.

Ingen har läst "elektrobiologi".
Detta med att de flesta läkarna inte kunde förstå deras problem, och också trodde att det var inbillning, kunde leda till att de sjuka först förlorade jobbet och sedan inte kunde få någon sjukpenning (för att diagnosen saknades). Det beror på att läkarna inte vet något om em-fält, kanske inte ens vet att de finns eftersom elektricitetslära inte ingår i deras utbildning. Interaktioner mellan em-fält, frekvenser och biologiska system är inte något som de kan förstå.. Det ingår inte heller i fysiken på KTH och Chalmers, där man inte läser biologi.
De som läser om elektriska fenomen i kroppen läser nog mest om signaler i och mellan celler, mellan olika ämnen och i nervsynapser. Men man undersöker inte vad som händer när hjärnan träffas av utifrån kommande högfrekventa signaler eller när kroppen utsätts för em-fält, bortsett från att man vet att de som bor nära kraftledningar får mer cancer.

Samarbete mellan biolog och elektroingenjör
För att kunna förstå hur människor reagerar på em-fält och strålning så krävs ett samarbete av en fysiker och en biolog, som det av Herbert Fröhlich och Cyril W Smith, som tillsammans studerade kvanteffekter av coherenta signaler hos biologiska system. Det är här vi har släktskapet mellan shamaner och elöverkänsliga.
Shamanen manipulerar medvetet detta medan en elöverkänslig är ofrivilligt offer för sådana effekter. Shamanen har medvetet jobbat på att få en önskad sådan effekt av "något speciellt" medan en elöverkänslig inte alls har tänkt sig att drabbas av några psykiska effekter av något.

Dopamin och serotonin kan kallas ljus och mörker och serotonin är inte alls något lyckopiller (bortsett från om du har panikångest för då är det väl en lycka att bli nedtagen.) "Ljus" betyder inte "ljusa andar" - det betyder bara mer energi så att du kan komma i kontakt med något. Bli uppfylld av en ande kan man säga. Det är som vanligt ljus = du ser det som du tittar på, det du kallar på kan man säga. Att ha hög energi och samtidigt fokusera på en enda bild, idé eller tanke, fungerar på samma sätt som att "kalla in en ande". Men effekten blir starkare om man ljudligt kallar, dvs högt säger vad man vill.

Dt som Fröhlich och Smith undersökte är av Smith beskrivet som kvantfenomen. Det händer något, som inte kan räknas till vanliga biologiska funktioner. Det handlar om koherens. Nervsystemet (hjärnan?) får en helt ny förmåga, men det krävs hög energi för att denna koherens ska uppstå.

Shamanens förmåga till koherens och kvanteffekter
Vissa shamaner (och naturfolk i sina ceremoniella danser)  kan medvetet arbeta upp en hög energi, en hög stressnivå för att skapa denna coherens (Bose-Einstein-kondensat vid kroppstemperatur) och han har valt vilken trigger som ska användas och vilken ande som ska kontaktas.
Vid energihöjning aktiveras dopamin (som motsvarar det syntetiska amfetaminet). Det ger till effekt att det senare blir en frisättning av serotonin, som är motsatsen, men som också kan användas. Det är förmodligen shamanens personlighet som avgör om han vill träffa andarna i övervärlden eller underjorden. Dra dem till sig och bli "uppfylld av ande" eller varva ner och gå ur kroppen. Med träning kanske man inte behöver göra så mycket för att komma in i det önskvärda tillståndet.
Det är kroppens ämnesomsättning som "drar anden till sig". När den upphör lossnar anden. När den blir starkare kan man bli "uppfylld av ande" och man kallar det för "kontakt" med något. Tat tvam asi.Man blir ett med något, som man då kan få information från eller vara kanal för.
Det betyder att om man har hög energi så är det viktigt att inte fokusera på vad som helst, därför att detta då helt kan ta över sinnet så att man tycker att inget annat existerar.

Dopamin och serotonin
Dopamin höjer ämnesomsättningen i hjärnan medan serotonin (tillsammans med kalk) gör det motsatta: kärlsammandragning.
Att professor Olle Johansson har visat en koppling mellan strålning och förändringar i cellernas  kalciumkanaler kan tyda på att många elöverkänsliga av strålning kan drabbas av en slags serotonineffekt och det är ju också precis det som många berättar om. Att de blir groggy och inte längre kan tänka klart.

Shamaner och andra som vill ha psykiska eller hallucinogena upplevelser kan använda droger, svampar osv. som påverkar hjärnans signalsubstanser. Då bryr man sig inte om att man blir groggy - tvärtom så ser man det som en fördel.
Men det finns också metoder för att utan droger kunna påverka det systemet. Och det är vad man gör i många ritualer och mysterietempel.
Att hängande i blodiga krokar dansa soldans i fyra dagar är något som man inte kan göra utan att det frisätts mer dopamin och efteråt mer serotonin. Plus endorfiner (vars kemiska motsvarighet är opium). Det kan vara serotonineffekten man är ute efter då den kan orsaka hallucinationer. En annan metod är mjöldryga (som använts i mysterietempel) LSD syntetiserades ur mjöldrygan.
Men kraftiga serotonineffekter kan uppstå utan kemiska tillsatser / droger. Det gäller då att under lång tid träna upp sinnet till att ha den förmågan. Men då ska man helst ha en erfaren lärare, vilket naturfolken vet. Man går i lära hos en shaman eller medicinman.

Medicinföremål och ikoner
Att träna upp hjärnan till att lätt komma in i ett annat tillstånd kan vara farligt eftersom det kan ge "galenskap", dvs att man ofrivilligt "hamnar nånstans" eller att man kommit in i något, som man inte kan komma ut ur igen. Så det gäller att noga kontrollera det, både med kunskap och metoder.. Det kan man göra med ett ceremonellt förfarande där man lär kroppen att det bara är när när man sitter i medicinhjulet som den förmågan ska kopplas på. Eller bara när man håller i en viss grej. Eller bara när man sjunger en viss sång.
Våra vanliga, gamla spåtanter gör också så. De kan "komma i stämning" ex. av att ta fram en kortlek.
Shamanen kan ha ett "medicinföremål" som han triggar igång på men det viktiga med ett sådant ceremoniellt föremål är att det inte finns framme hela tiden. Det ska tas bort när seansen är över. Han kan använda många grejer som samverkar, dryck, smak, lukt, sång, rytm och även hallucinogena droger. Man kan jämföra med en munk som kommer i extas av att be böner vid sitt altare.

Frekvens i stället för föremål
Alla elöverkänsliga är inte likadana och de reagerar inte på samma elektriska grejer. Egentligen är det inte själva grejen de reagerar på utan det är den frekvens som grejen utsänder. 
Alla inre organ och deras meridianer har egna frekvenser och en utifrån kommande frekvens kan "pricka" något av detta och orsaka en effekt.
Men vi har också något som kan sägas motsvara det som shamanen gör. Skillnaden är bara att den elöverkänslige inte alls har haft någon lust att råka in i något speciellt tillstånd. Shamanen kan ta bort sin trigger: sluta trumma och lägga bort sina grejer och gå bort från sitt medicinhjul.
Om man däremot har råkat ut för en effekt av en frekvens som finns i luften omkring en - då har man ingen chans att bara lägga undan den, såvida den inte kommer från en egen grej, som man kontrollerar. Men det kanske den inte gör. Kan vara grannens! Effekten kan vara en förhöjd halt av dopamin; man blir stressad, uppvarvad och sömnlös eller den kan vara en serotonineffekt; man blir slö och groggy, kanske kan få huvudvärk / migrän och även helt tappa all motivation och energi.

Att shamanen reagerar på en viss grej beror inte på att grejens form är magisk - det beror på att hans nervsystem har tränats i att reagera på grejen. I upprepade ceremonier kan man träna upp detta. (Det är alltså ingen idé att göra vetenskapliga experiment med kontrollgrupper för att utröna om vissa medicinföremål har en magisk effekt på människor. Lika litet som det är någon idé att kontrollera om strålning "har effekt på människor". Ja, kanske stor effekt på vissa men ingen effekt alls på andra.
Den elöverkänslige kan ha gjort samma sak som shamanen utan att veta om det: tränat hjärnan (nervsystemet) genom att kombinera stress och frekvens tills kroppen lärt sig denna kombination så att den åter igen kommer in i en stressreaktion så fort den frekvensen märks. Om detta inte går att undvika eller "stänga av" så blir det bara värre och värre och kan resultera i migrän, epilepsi, svimningar, medvetslöshet. För att inte tala om att medvetandet förändras.
Den omedvetna inräningen kan ha skett på ett jobb där personen ständigt var stressad vid en dator. Hjärnan har registrerat kombinationen av datorns magnetfälts frekvens och stressen har gjort inpräntningen starkare. Och det fortsätter hela dagarna tills det går över styr och personen blir sjuk för att sedan upptäcka att han / hon mår bra igen i ett hus på landet utan el.grejer.

Den som går i lära hos en shaman får också lära sig hur man ska göra för att starta och stoppa upplevelsen av att "vara borta". Den elöverkänslige har inte lärt sig detta.

Den blivande shamanen kan också på annat sätt än träning ha blivit utsatt för något som har satt fart på psyket så att det först börjar att löpa amok tills han lärt sig vad det handlar om och vet hur han ska göra. I en gammal kultur finns det äldre som vet vad det handlar om och nu kan leda och undervisa adepten. Men i vårt samhälle finns det inte och det blir vanligen ett besök hos en doktor som bara har kort tid på sig och för säkerhets skull skriver ut något lugnande. Och sedan tillbaka till jobbet.

Efter denna inledning så har jag nästan glömt vad det var som jag skulle svara på.

Jo, här har vi det.
Vi pratade om "foliehattarna" och Calle tyckte så här:

Om någon använder det mot elöverkänsliga så är det en felanvändning av ordet. Foliehatt refererar till folk med allehanda konspirationsteorier, och idén med folietäckta hattar är för att de ska skydda mot tankeläsning eller fientlig strålning från onda krafter.
"En foliehatt är en pejorativ benämning på en person som anammar, sprider och tror på pseudovetenskap och diverse konspirationsteorier] Obefintlig eller bristande källkritik är utmärkande drag."  (Wikipedia)

Jag
Jo, visst, men det har använts just mot dem, inte bara för att de försöker skydda sig med folie, utan även för att de också uppfattar mikrovågsstrålningen som " fientlig strålning från onda krafter."

Calle
Ja, och då är de ju rätt korkade.

Jag
Det är inte mer korkat än att shamaner och esoteriker hittar på grejer för att skydda sig mot onda andar.

Calle
Hmm... Det beror nog väldigt mycket på sammanhang, intention och medvetenhet om symboler.

Jag
Jo, men dessa shamaner / esoteriker skulle också av utomstående på samma sätt bli kallade för korkade.

Calle
Jag tycker nog att det finns grundläggande skillnader. Det har forskats en hel del på elöverkänslighet, och så långt som jag har förstått så handlar det om att dessa människor onekligen är sjuka, och behöver hjälp och vård, och de ska därför inte hånas eller häcklas (mycket okänsligt och föraktfullt beteende).
Men de är egentligen inte överkänsliga mot el eller strålning - de har tvångstankar (ibland en form av OCD) och behöver hjälp för detta. Om man är sant empatisk ska man alltså inte underhålla dessa tvångstankar med elisolerade rum och liknande, utan faktiskt behandla den sjukdom de har.
Detta har påvisats om och om igen med allehanda tester, där personer har kommit in i rum och bett om att man stänger av alla elektriska manicker, och då har de känt sig lättade - men så står där en router och är igång, men de har inte sett den, och då känner de den inte. Och så vidare. Hur mycket som helst.
Vad gäller shamaner och skydd, så handlar det ofta om ett symboliskt, rituellt beteende med medvetenhet om att dessa ritualer stärker den egna anden. 

Så kommer vi till det, som jag tänkte svara på, men Facebooks kommentarsruta är inte den bästa platsen för långa texter. Det som jag tänkte svara på är markerat med kursiv stil här ovan. 
Eftersom Calle har upphovsrätten till det han skrivit så kanske han vill att hans hela namn ska stå här, men det vet jag ju inte. Det kan lika gärna vara tvärtom. Han får väl säga till i så fall.

... dessa människor onekligen är sjuka...
De kan bli kraftigt sjuka, men är egentligen inte sjuka på så vis att de skulle ha en sjukdom. De blir ju friska igen om de är i en bra miljö.
Vad de har råkat ut för är att en viss frekvens triggar deras nervsystem som har lärt sig att överreagera på just detta och reaktionen blir så stark att det kan bli kraftiga symptom. Och när kroppen väl har börjat reagera på något så kan det vara omöjligt att få den att helt sluta reagera på den trigger den vant sig vid.
En bra metod skulle vara att i åratal vara helt borta från just den frekvensen (som man reagerar på) och samtidigt träna på att aldrig bli det minsta stressad, men det kan vara så gott som omöjligt och personen blir mer och mer stressad av situationen - och mer och mer elöverkänslig. Det leder till både panik och psykos. Om man då från samhället för höra att man bara inbillar sig så blir det ännu värre. När man sedan får höra att mobilföretagen helt förnekar denna effekt så föds naturligtvis tankar om att man är utsatt för en konspiration. Det är väl inte så konstigt.

Det finns ett sjukhus i England, Breakspear, där man behandlar detta.
För att alls kunna göra något med patienten så krävs det att man får bort de kraftiga symptomen och det kan man då tillfälligtvis göra genom att tillverka homeopatmedel av just den motsatta frekvensen. Alltså, man tar reda på vilken frekvens som ger den motsatta effekten, som då alltså motverkar, neutraliserar patientens symptom. Det är väl då mest Cyril W Smith som har kunnat göra detta, men han är gammal nu så jag vet inte hur de gör just nu..
Man gör alltså inte homeopatmedel av den frekvens man hittat hos nå´n giftig blomma. Man gör det direkt med vatten och en oscillator. Potenserat / frekvensladdat vatten.

Sedan gäller det att först se till att avgifta personen (man kan bli elöverkänslig av Hg-förgiftning) och stötta med rätt näring.

"Decision has been made already by ICNIRP – no health effects."
Det vanliga är att myndigheterna anser att "strålning och em-fält i detta sammanhang" inte ger några effekter på hälsan. Men på det sättet är man helt ute på fel spår.
Det är som att säga "sockerbit" till 10 katter. De reagerar inte. För att få reaktioner måste du ta 10 hundar som kan dessa ord. Det går alltså inte att ha någon kontrollgrupp för att undersöka om ordet "sockerbit" orsakar "symptom hos djur".
För att kunna reagera med starka symptom så måste det vara inlärt. Till den saken hör att en inlärning kan gå fort, på en gång, om bara en trigger kombineras med en tillräckligt stark stress. Kroppen "kopplar ihop" och minns.
Om du är väldigt stressad på jobbet samtidigt som du sitter bredvid en dect-telefon så kommer kroppen så småningom att överreagera på den telefonen (och nu kanske även på alla andra liknande frekvenser i miljön).
Rent biologiskt så kan man kanske kalla detta för inbillning. Det är ju en in-bild-ning. En "bild" av något har lagrats i sinnet, en "bild" av en frekvens. Det har samma effekt som den inbillning som är skapad av shamanens medvetna träning till att reagera på en viss bild eller grej (eller sång eller rytm).
En frekvens utan tanke fungerar lika bra som en frekvens som är skapad av en tanke.
Men det är något som för den elöverkänslige sker på det omedvetna planet. Det är en direkt kommunikation mellan en elektrisk frekvens och sinnet / hjärnan. Det sker utan att man ens är medveten om att em-fält existerar!

Att framkalla en elöverkänslighet genom att starkt inbilla sig att el.grejer är farliga borde väl också kunna fungera, men det som jag har stött på är andra historier. Det vanliga är motsatsen, nämligen att personen inte ens har vetat att em-fält existerar. Killar kanske vanligen vet att det finns em-fält omkring el.grejer, men vanliga, normala kvinnor brukar inte veta det. I alla fall så visste de inte det omkring 1995 när detta med elöverkänslighet fick fart. Nu kanske det ändrats med hjälp av nätet.

...behöver hjälp och vård....
Problemet har varit att det inte funnits några sjukhus (förutom Breakspear) där man haft någon förmåga att kunna ta hand om patienter som inte tål sjukhusmiljön. Och hur ska läkare kunna hjälpa folk med något som de själva inte begriper eller ens tror på? Många elöverkänsliga har råkat ut för läkare som inte trott på dem, vilket gör att de undviker vårdinrättningarna.

Vården har ofta inte bara omöjliggjorts av att läkarna inte vet vad det handlar om. Elektricitetslära ingår inte i en läkares utbildning så han vet inget om hur em-fält fungerar, kanske inte ens vet att de finns.

Det vanliga: språket och orden fungerar inte.
Det som för den här patienten är en "orsak" är för läkaren en "trigger" eller "triggerfaktor".  Att bli diagnosticerad med ordet inbillning och sedan skickad till psyket är ofta too much för den elöverkänslige. som känner sig både sjuk, mobbad, missförstådd och jagad av samhället och dess överflöd av el.grejer överallt.
Men vid närmare eftertanke så är det ju psyket som är den rätta avdelningen om man har fått obalans på transmittorämnen, typ dopamin, serotonin och endorfiner. Om någon har lagt ett piller i ditt glas så hamnar du också på den här avdelningen. Det kan ju egentligen kvitta om den yttre påverkan är ett piller i glaset eller en frekvens i luften om effekten är densamma. Förr i tiden kallade vi detta för onda andar.

Ordet "elöverkänslighet" är också helt missledande eftersom det inte är "elektricitet" man är överkänslig mot. Det ordet motsvarar att en pollenallergiker skulle presentera sig som kemiöverkänslig, vilket naturligtvis skulle få läkarna att skaka på huvudet i misstro och svara att man inte kan vara "kemiöverkänslig". "Vi gjorde ett experiment och vi lade fram en massa olika kemiska ämnen men hon reagerade inte alls. Alltså är hon inte kemiöverkänslig."

Det har forskats en hel del på elöverkänslighet,
I början av 90-talet läste jag allt jag kom över i detta ämne och med dessa experiment var det ofta så att de som gjorde experimenten inte visste vad de gjorde. De kunde sätta på och stänga av en grej för att kolla effekten, samtidigt som de glömde bort att det fanns andra em-fält i samma rum (som de inte tänkte på). Själva situationen kunde ge patienten så mycket stress att det ändrade resultatet. Plus att det inte fanns så många som frivilligt ville utsätta sig för att bli sjuka.
Det finns

....de är egentligen inte överkänsliga mot el eller strålning....
Det stämmer. De är inte överkänsliga mot elektricitet. Det är fel att säga så.
Det kan man inte vara eftersom elektricitet bara är en sammanfattande benämning på en massa olika elektriska fenomen. Ungefär som kemi eller väder.
Det stämmer. De är inte överkänsliga mot strålning. Det är fel att säga så.
De är överkänsliga mot vissa frekvenser och sedan spelar det ingen roll om dessa frekvenser kommer i form av strålning eller om de är inlagrade i vatten. Jag antar att de skulle kunna vara lagrade i ett föremål också, kanske en sten, och då är vi inne på shamaners magiska föremål, alltså inte grejer som fungerar som triggers, utan sådana som även fungerar på andra personer. 
Ex.:  Professor Hultcrantz  berättade att han hade fått en docka av indianerna (tror att den skulle beskydda honom). Han tyckte den såg sliten ut och lämnade in den för renovering. Han fick den tillbaka i orört skick eftersom ingen vågade röra vid den för att alla som gjorde det blev sjuka eller råkade illa ut. 

Att de elöverkänsliga kör med fel ord beror på att orden myntades och blev vanliga innan innan något bättre ord kunde hittas, vilket berodde på att folk inte visste hur det fungerade men ändå var tvungna att ha ett ord för det.

Detta har påvisats om och om igen med allehanda tester,...
Du kanske bara har läst om dem som nämnts i våra dagstidningar? Man tycks föredra att rapportera om tester som ger negativt resultat, dvs inte visar någon koppling. 

Electromagnetic Hypersensitivity Actually does exist and can be elicited under environmentally controlled double-blind conditions with 100% reactions to an active frequency and 0% to the placebos.
See: Rea WJ. Pan Y. Fenyves EJ. Sujisawa I. Suyama H. Samadi N. and Ross GH. “Electromagnetic Field Sensitivity”, Journal of Bioelectricity 10(1&2): 241-256 (1991).

...där en router och är igång, men de har inte sett den, och då känner de den inte....
Att man blir kraftigt sjuk av "elöverkänslighet" innebär inte nödvändigtvis att man reagerar på en router i rummet. Det är en missuppfattning som kommer sig av att man felaktigt använder ordet "elöverkänslighet" så att man påverkas av ordets betydelse och tror att en person som reagerar på en el.grej också därför ska reagera på en annan el.grej.
Det är vissa grejer, dvs vissa frekvenser, som man reagerar på - inte alla. Som med kemi. Att man är överkänslig för ett visst kemiskt ämne innebär inte att man är överkänslig för alla kemiska ämnen. 

Det finns ytterligare ett svar på detta och det är att en reaktion inte kommer omedelbart hos alla. Den kan komma först som en positiv eufori (som man inte alls tycker illa om) för att nästa dag finnas där i form av en hemsk baksmälla. Man kan likna det vid effekten av alkohol. Detta är väldigt olika för olika personer. Många är sådana att de kan tåla att vara ute på sta´n men sedan kan de i stället må illa i flera dagar efteråt. En del kan falla ihop efter en stund och förlora medvetandet.
Hos vissa verkar det som om denna första, pigga dopamineffekt är kortvarig eller inte finns alls = de får ganska snabbt ett slags serotoninsyndrom så att de inte kan tänka och blir groggy. Det är inte det riktiga, som läkarna kallar serotoninsyndrom för det är dödligt och kan orsakas av mediciner. Bara ett lagom överskott av serotonin.
Jag har också läst att man kan få serotonineffekt utan att det bildats ett överskott av serotonin. Det är då i stället en elektrisk överaktivitet hos vissa 5HT-receptorer.

Ett tredje svar är att det är väldigt få personer som kan säga omedelbart om något är påslaget eller inte. De märker vanligen bara sina symptom och de kommer och går ganska långsamt. Det är inte något instant klick on-off.

Vad gäller shamaner och skydd, så handlar det ofta om ett symboliskt, rituellt beteende med medvetenhet om att dessa ritualer stärker den egna anden. 
Ja, det stämmer på så vis att shamanerna medvetet utsätter sig för att påverka dopamin-opiatsystemet för att det ska ge effekter. Det är inte bara för att "stärka sin ande", fast det får ju den effekten också.
De har vanligen en lärare som kan hjälpa till och som också tillhör en tradition där det under lång tid samlats kunskap om vad man kan göra och inte göra och hur man ska undvika negativa effekter (eller ta sig igenom dem). Han får lära sig hur han ska sätta på och stänga av detta tillstånd av extas eller trance. Det kan vara noga reglerat i gamla invanda ritualer.
Han kan också ha gått i lång träning för att kunna medvetet påverka olika fluktuationer i sinnet så att han inte dras med av någon panik eller annan "fel reaktion".
Han har också intention och fokus, som innebär att han har valt vilken ande han vill ha kontakt med och varför. Olika andar är också olika frekvenser (eller frekvensmönster?) och här kan man prata om inbillning. En medveten in-bild-ning. Man till och med kan klä ut sig till den ande som man valt att komma i koherens med. Plus att här finns olika knep för att hålla onda andar borta. Jag skulle vilja säga att en medveten inbillning är vad man sysslar med i alla religioner, men faktiskt också i alla skolor, vad det än handlar om. 

Hjärnans zoomobjektiv
Till saken hör också att om man har hög energi så får man lätt fokus på det man tänker på. Det förstoras upp eftersom dopamin fungerar som en kameras zoomobjektiv. I vanliga fall är det inte så väldigt viktigt att "tänka positivt" för det blir ingen större effekt av tankarna, men vid hög energi kan de ha en omedelbar effekt på sinnet så att en tanke helt kan ta över. Om man då reagerar känslomässigt på tanken så kan det förstärkas ännu mer och så dras man in i den verklighet som den representerar. Det vill shamanen, men den elöverkänslige är inte ens beredd på det och vet inte ens att fenomenet existerar. Shamanen vet att det finns olika verkligheter, medan det hos oss mer är vanligt att man anser att det man upplever är sanningen.
Lägg då till detta att det vid hög energi, speciellt om man håller fokus på något, lätt kan börja att hända en massa synkroniciteter, som är helt i samstämmighet med det man tänker på. Sådant gillar shamanen och är van vid det, men en elöverkänslig, som råkar uppleva sådant utan att ens ha hört talas om det - vad gör han / hon? Jo, tar det som bevis för att "tanken är sann". Så börjar sedan detta också att manifestera sig i stil med att "ske dig din tro". Så... ett litet tips: om du har hög energi så tänk inte på vad som helst!
Om det börjar hända tydliga synkroniciteter i ens omgivning så tar man det lugnt om man har läst Jung, men har man inte det så har man ju inte tillgång till någon annan tolkningsmodell än den man hämtat från deckare, filmer och romaner: att någon spionerar på en och att man är förföljd. Det har man ju bevis för.
Nu har den el.överkänslige kommit till det stadium då tron, tanken, rädslan kan förstärka effekten, men bland dem som jag pratat med så är det ingen som blivit elöverkänslig av att tro på det. Tvärtom så har de i början inte alls kunnat förstå vad som var fel.

En intressant sak är att det inte alltid hjälper att isolera sig i skogen. Det kan hjälpa så att man slipper bli jättesjuk, men det verkar som om kroppen då skruvar upp sin förmåga att kunna "känna var fienden är" så att det slutar med klärvoajans. D.v.s. personen kan känna sådant som är ytterst sällsynt att folk kan märka, som ex. en påslagen mobiltelefon på några hundra meters avstånd. En ensam signal i en tyst skog "slår igenom" på ett sätt som den i vanlig miljö inte kan göra (där den drunknar i myllret). 

En elöverkänslig person kan slängas in i detta utan att ha den blekaste aning om nånting av det. Det kan bli som att trampa på gaspedalen utan att veta hur vare sig startnyckeln, gasen, bromsen eller ratten fungerar. Shamanen kan sitta i samma sorts bil, men han har under lång tid lärt sig de andliga trafikreglerna och fått körkort.
Vissa frekvenser kan hos vissa individer fungera som hallucinogener, som det inte går att försvara sig mot på annat sätt än att testa allt som går att testa, som exempelvis att vira aluminiumfolie runt huvudet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...